Incidences and local dynamic of the gastronomic corridors in Manabí-Ecuador

Main Article Content

Ángel Félix Mendoza
Diana Vera-Intriago
Josselyn Cevallos-Cevallos

Abstract

The Manabí province has two preponderant resources such as beaches and its gastronomy. In the interior of the province there are several gastronomic corridors which are traditionally known as spas. It combined a series of cultural manifestations led by culinary arts. This research takes a sample of the main gastronomic corridors in the downtown area to analyze the incidence of tourist spending on the income of local business owners. For this purpose, this paper uses investigative tools such as observation files, interviews, and surveys, processed through the SPSS statistical package. The information comes from two representative sources: visitors and business owners on the other. The existence of significant relationships between variables, such as tourist spending, and restaurant income, are determined by applying Pearson's chi-square test.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Félix Mendoza, Ángel, Vera-Intriago, D., & Cevallos-Cevallos, J. (2021). Incidences and local dynamic of the gastronomic corridors in Manabí-Ecuador. Sosquua, 3(2), 9–32. https://doi.org/10.52948/sosquua.v3i2.517
Section
Scientific and technological research articles

References

Altimira, R. y Muñoz, X. (2007). El turismo como motor de crecimiento económico. Anuario Jurídico y Económico Escurialense, 40, 677–710.

Barbosa, M. E. (2007). La política del turismo cultural y el diseño de producto turístico para el turismo cultural: caso corredor turístico Bogotá-Boyacá-Santander. Revista Escuela de Administración de Negocios, (60), 105–122. Retrieved from https://doi.org/10.21158/01208160.n60.2007.407

Barrera, E. (2006). Turismo rural: nueva ruralidad y empleo rural no agrícola. OIT, Cinterfor.

Barrera, E. y Bringas, O. (2008). Las Rutas Alimentarias: Una arquitectura turística basada en la identidad de los alimentos. Gastronomic Sciences, 3, 1–11. https://www.agro.uba.ar/users/barrera/publicaciones/RUTAS%20ALIMENTARIAS.%20ARQUITECTURA%20TURISTICA.pdf

Cabanilla, E. y Garrido, C. (2018). El turismo comunitario en el Ecuador: evolución, problemática y desafios. Universidad Internacional del Ecuador.

Cabanilla, E., Lastra-Bravo, X. y Pazmiño, J. (2017). El turismo doméstico ¿Demanda potencial de los centros de turismo comunitario en Ecuador? PASOS Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 15(3), 579–590. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2017.15.039

Coelho-Costa, E., Lopes, C. y Figueiredo, M. (2016). Mariscolândia: o corredor turístico gastronômico do bairro Varjota em Fortaleza – CE/Brasil. TURYDES: Revista sobre Turismo y Desarrollo local sostenible, 9(20).

Doumet, N. y Yánez, Á. (2014). Estrategias para desarrollar el agroturismo en la represa Sixto Durán Ballén, Manabí, Ecuador. Revista ESPAMCiencia, 5(1), 9-15. http://revistasespam.espam.edu.ec/index.php/Revista_ESPAMCIENCIA/article/view/79

Félix, A. (2018). Turismo y cacao: alternativa de desarrollo para las comunidades campesinas. En Planificación turística en territorios campesinos. Editorial Corporación Universitaria Unitec.

Félix, A. (2020). Los corredores gastronómicos en Manabí, Ecuador: Concepto de valor añadido para el turismo. En A. Nieto (Ed.), Gastronomía y Turismo: Una reflexión cultural (pp. 112-131). Editorial Universitaria San Mateo.

Félix, A. y Doumet, Y. (2016). Teoría y práctica del turismo rural. Editorial Abya Yala.

Félix, Á., Doumet, N. y Huerta, J. (2017). Estrategias para la comercialización de un centro de turismo comunitario. Kalpana-Revista de Investigación, (15), 4-17. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7003468

Félix, Á., Vera, D. y Cevallos, J. (2021). Caracterización de corredores gastronómicos como elementos turísticos potenciales en zonas rurales. Caso de estudio: la zona central de Manabí-Ecuador. Siembra, 8(2). https://doi.org/10.29166/siembra.v8i2.2908

Félix, A., Zambrano, M. y Vera, T. (2019). Visitas a Represas: Percepción y necesidades para el turismo. RICIT, 13, 42–61.

Feo Parrondo, F. F. (2005). Turismo gastronómico en Asturias. Cuadernos de turismo (15), 77-96. https://revistas.um.es/turismo/article/view/18501

Hernández-Mogollón, J., Di- Clemente, E. y López-Guzmán, T. (2015). El turismo gastronómico como experiencia cultural. El caso práctico de la ciudad de Cáceres (España). Boletín de La Asociación de Geógrafos Españoles, (68), 407–428. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5138997

López-Guzmán, T., Borges, O. y Cerezo, J. (2012). Análisis de la Oferta y Demanda Turística en Isla de Sal, Cabo Verde. Rosa Dos Ventos, 4(4), 469–485.

López-Guzmán, T. y Sánchez-Cañizares, S. (2008). La creación de productos turísticos utilizando rutas enológicas. Pasos: Revista de turismo y patrimonio cultural, 6(2), 159-171.

Montoya, T. (2003). La gastronomía tradicional en el turismo rural. En J. Martínez (coord.), Historia de la alimentación rural y tradicional: recetario de Almería. (pp. 159–161). Instituto de Estudios Almerienses. https://doi.org/10.1038/nature07162

Organización Mundial del Turismo (OMT). (2018). Panorama OMT del turismo internacional. OMT. https://doi.org/10.18111/9789284419890

OMT. (2020). Barómetro OMT del Turismo Mundial y anexo estadístico, enero 2020, 18(1). https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/wtobarometeresp.2020.18.1.1

Schlüter, R. y Thiel, D. (2008). Gastronomía y turismo en Argentina. Polo gastronómico Tomás Jofré. PASOS Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 6(2), 249–268. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2008.06.019

Vázquez de la Torre Millán, M. G. y Agudo Gutiérrez, E. M. (2010). El turismo gastronómico y las Denominaciones de origen en el sur de España: Oleoturismo. Un estudio de caso. PASOS Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 5, 91–112. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2010.08.008

Vega, V. (2015). Proyecto de rescate del corredor turístico-gastronómico Biji Yokot´an en México. Retos Turísticos, 14(3), 71–80.

Vega, V., Freire, D., Guananga, N., Real, E., Alarcón, M., & Aguilera, P. (2018). Gastronomía ecuatoriana y turismo local. Revista Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, 69(1), 1–17.