Pintanga and magusán, gastronomic treasures from Colombia

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Diana González Ramírez
Angie Hernández Bolaños
Alba Muñoz Mesa
Javier Sánchez Ramos
Luis Martínez (†)

Abstract

In the development of this research, we sought to analyze the gastronomic potentials that Pitanga and Magusán have within the national gastronomic offerings. As starting point, we got around the populations of Mesa and Cáqueza. The main organoleptic characteristics were described, in addition to identifying preparations that help spread the richness of these products within the generation of a local and national culinary identity. Through a compilation of pedagogical elements, the training characteristics that cooking professionalsmust fulfill within the cultural and geographical recognition of the regions of the country were established.

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How to Cite
González Ramírez, D., Hernández Bolaños, A., Muñoz Mesa, A., Sánchez Ramos, J., & Martínez (†), L. (2019). Pintanga and magusán, gastronomic treasures from Colombia. Sosquua, 1(1), 14–21. https://doi.org/10.52948/sosquua.v1i1.16
Section
Scientific and technological research articles
Author Biography

Luis Martínez (†), Fundación Universitaria San Mateo

(†) Profesional en Gastronomía y docente experto en bebidas. Además fue docente líder de investigación del programa de Gastronomía de la Fundación Universitaria San Mateo. Participó en eventos científicos tales como el II Encuentro Nacional de Investigadores en Alimentos, Turismo y Cocina Colombiana en Bogotá (2016); en el Congreso de Gastronomía y Turismo Responsable (2018) y en el IV Encuentro Nacional de Grupos de Investigación en Hotelería, Turismo, Alimentos y Cocinas Colombianas en Bogotá (2018).

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