Andinos profucts for a national gastronomy development

Main Article Content

Juan Montes Pérez
Luisa Daza Castiblanco
Lizzeth Angarita Báez

Abstract

Talking about the Andean Region crops can be considered as an extensive topic due to the limited information that is available about these. One of the many examples are the crops of tubers or native potatoes in Colombia. It generates a basic knowledge of the most traditional products such as potato creole, savannah and pastusa. Then, this research inquires and contextualizes about other tubers or native potatoes such as: ibias, ollucos and papa ratona morada; as well as their different uses and preparations in gastronomy. As a result, it seeks to raise awareness that there are more varieties of crops; not only those that are commonly found in stores or supermarkets that exist in different colors, shapes and sizes.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Montes Pérez, J., Daza Castiblanco, L., & Angarita Báez, L. (2021). Andinos profucts for a national gastronomy development. Sosquua, 2(2), 59–69. https://doi.org/10.52948/sosquua.v2i2.147
Section
Scientific and technological research articles

References

Barón, M., Clavijo, N. y Combariza, J. (2010). Recetario Tubérculos andinos de turmequé y Ventaquemada de Boyacá, Colombia. Bogotá: Pontificia Universidad Javeriana. Recuperado de https://docplayer.es/3354047-Tuberculos-andinos-de-turmeque-y-ventaquemada-departamento-de-boyaca-colombia.html

Clavijo Ponce, N. L., y Pérez Martínez, M. E. (2014). Tubérculos andinos y conocimiento agrícola local en comunidades rurales de Ecuador y Colombia. Cuadernos De Desarrollo Rural, 11(74), 149-166. https://doi.org/10.11144/Javeriana.CRD11-74.taca

Daza, F. (2020). Movimiento Andino. Lfernandadaza. Recuperado de https://lfernandadaza.wixsite.com/movimientoandino

El Espectador. (20 de julio de 2017). El renacer de las papas nativas. El Espectador. Recuperado de https://www.elespectador.com/noticias/nacional/el-renacer-de-las-papas-nativas/

Enríquez, D. (20 de Febrero de 2020). Habas y ollucos, alimentos de nuestros ancestros. (L. Rodríguez, Entrevistador).

Lescano, R. J. (1994). Genética y mejoramiento de cultivos Altoandinos: Quinua, kañihua, tarwi, kiwicha, papa amarga, olluco, ashua y oca.̃ Puno, Perú: PIWA.

Movimiento Andino (2021). Recetario Movimiento Andino. Calameo. Recuperado de https://es.calameo.com/read

Rodríguez Arias, I. (2020). Conexión de las gastronomía con los eventos culturales en Bogotá. Sosquua 2(1), pp. 37-47

Rosero, M. (2010). Colección, caracterización y conservación de variabilidad genética de oca (Oxalis tuberosa Mol) en agroecosistemas paramunos del departamento de Nariño-Colombia (tesis de maestría). Universidad Nacional de Colombia, Palmira, Colombia.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.